Kotihoidon työntekijä, saatko ruokataukosi pidettyä?

7.6.2016

Työnantaja muutti marraskuulla 2015 kaikki kotihoidon työntekijät yleistyöaikaan. Muutos perustui mm. Työtuomioistuimen päätökseen ja Työneuvoston lausuntoon.

Yleistyöajassa työnantajan  on annettava vuorokautisen työajan ollessa kuusi tuntia pidempi, vähintään puolen tunnin lepotauko jota ei lueta työaikaan, ja jonka aikana työntekijä saa esteettömästi poistua työpaikaltaan. Mikäli lepoaikaa ei pystytä työtehtävien laadun vuoksi järjestään, on työntekijälle annettava tilaisuus aterioida työpaikalla työaikana. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli lepotauko toistuvasti keskeytyy (eli jää pitämättä) tai jää kokonaan pitämättä annettuna ajankohtana klo 10-13.30 työstä johtuvista syistä, on työnantajan annettava tilaisuus aterioida työpaikalla työaikana (kuten jaksotyössä).

Mikäli pystyt  yleensä pitämään lepotauot annettuna ajankohtana (muutama poikkeus sallitaan, esim. kerran-pari kuukaudessa) > asia ok

Mikäli lepotauko keskeytyy tai jää kokonaan pitämättä useasti viikossa, toimi seuraavasti: 

(pitämättä jääminen tarkoittaa esim. seuraavaa) 

-sinulla ei ole mahdollisuutta sulkea työpuhelinta tai antaa sitä toiselle lepotauon ajaksi

-joudut vastaamaan työpuhelimeen tai turvapuhelinhälytyksiin jo alkaneen lepotauon aikana

-käyntejä on niin paljon ettet ehdi pitää lepotaukoa annetun ajan (10-13.30) sisällä

-asiakas keskeyttää jo alkaneen lepotauon

-kotikäynti on niin kaukana, ettet ehdi lepotauolle ennen seuraavaa käyntiä (lepotaukoa ei tarvitse pitää tien reunassa autossa eväitä syöden)

ym. työstä johtuvat keskeytyksen syyt. Lepotaukoa ei keskeytä esim. toisen työntekijän puhuminen työasioista lepotauon aikana tai oma halu vastata työpuhelimeen.

 

   1. Ilmoita esimiehelle pitämättömästä lepotauosta ja sen syistä, jotta esimies voi kirjata sen työvuoroluetteloon. Pitämätön lepotauko muodostuu päivittäiseksi ylityöksi kokonaisuudessaan, esim. vaikka lepotauko vain keskeytyisi työstä johtuvasta syystä tulee tuosta muodostua ylityötä 30 min, koska taukoa ei silloin ole saatu pidettyä.

   2.  Pidä itselläsi päiväkirjaa pitämättömistä lepotauoista ja niiden syistä.

   3.  Mikäli lepotauot jäävät toistuvasti pitämättä usean kuukauden ajan; yhteys pääluottamusmieheen paikallisneuvottelujen aloittamiseksi, paula.anttila@ras.fi (huom. oma päiväkirja tärkeä!!!)

 

Lisätietoja asiaan paula.anttila@ras.fi